PSD vrea suspendarea privatizărilor pentru 5 ani și renaționalizarea activelor dobândite ilegal

PSD vrea suspendarea privatizărilor pentru 5 ani și renaționalizarea activelor dobândite ilegal
Publicat: 22/04/2017, 09:39

„Proiectele de lege și propunerile legislative depuse într-o legislatură care nu apucă să intre pe ordinea de zi a primei camere sesizate, în ședință de plen, se clasează. Este o interpretare dată unei norme constituționale. Eu nu sunt de acord (…) și cine vrea sa îi continue procedura legislativă nu are decât să depună din nou proiectul, ceea ce am și făcut”, a declarat liderul Grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Șerban Nicolae a afirmat că a introdus o nouă prevedere în proietul redepus și a corectat unele aspecte ale actului normativ.

Spre deosebire de proiectul depus în legislatura 2012-2016, actul normativ prevede că „în cazul terenurilor pentru care nu s-a finalizat procedura prevăzută la art. 12 din Legea nr. 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se procedează la majorarea capitalului social al societăților deținătoare, în favoarea statului, potrivit prezentei legi”.

Potrivit actului normativ, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii se procedează la identificarea și evaluarea actualizată a acestor terenuri.

Proiectul de lege prevede că în cazul în care statul nu mai deține calitatea de acționar la respectiv societate, acesta redobândește această calitate prin majorarea capitalului social cu aport în natură reprezentat de valoarea terenurilor care intră sub incidența acestei legi.

„Este o chestiune foarte gravă legată de terenurile care au fost în patrimoniul societăților comerciale anterior privatizării. Ele erau întregistrate ca active în patrimonul societăților comerciale și în toate legile de privatizare și în legile specifice anumitor privatizări cum a fost la Petrom sau la BCR (…) se spunea că terenurile trebuie evaluate și introduse în capitalul social al societăților ca aport în natură din partea statului, fie înainte de privatizare, fie post privatizare, urmând ca statul să se sesizeze cu aportul la capitalul social în natură, cu valoarea terenului rezultată din evaluare. Acest lucru din câte știu nu s-a făcut aproape deloc dacă nu cumva chiar deloc, deloc, peste tot”, a declarat Șerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Șerban Nicolae a spus că pornind de la o asemenea ipoteză a fost condamnat și Dan Voiculescu, „terenul celebru este și acum pârloagă și nu poate fi folosit la nimic”.

Liderul senatorilor PSD susține că în cazul Petrom această obligație era prevăzută în mod expres, însă, în prezent compania „vinde aceste terenuri pe OLX”.

Un alt articol al proiectului de lege prevede suspendarea privatizărilor pe o perioadă de cinci ani.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă pentru o perioadă de cinci ani aplicarea dispozițiilor O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 și a dispozițiilor Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării”, potrivit proiectului depus la Senat.

Prin excepție, participațiile statului pot fi tranzacționate pe piețe reglementate sau sisteme alternative de tranzacționare autorizate conform legii, dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent totalul activelor nu depășește 2.000.000 lei, potrivit sursei citate.

„Toate analizele arată că România nu mai este în situația de a fi presată de procesul de privatizare. (…) Nu mai suntem la începutul anilor 1990, nu mai există nicio nevoie acută de lichidități care să fie acoperită printr-o eventuală privatizare. Practic, România nu mai este în situația de a face privatizare ca un obiectiv strategic de dezvoltare economică și în aceste condiții ceea ce a rămas în patrimoniul statului ar trebui să fie mai bine administrat, revăzut întregul patrimoniu. (…) Am privatizat până acum de 7,9 miliarde de euro.(…) Nu suntem în situația în care să avem un patrimoniu atât de mare de privatizat”, a susținut Șerban Nicolae.

Proiectul de lege vizează și recuperarea unor prejudicii aduse intereselor statului.

„Acțiunile și activele dobândite prin infracțiuni săvârșite în procesul de privatizare a societăților intră de drept în proprietatea statului la data emiterii actului prin care instanța de judecată sau procurorul, după caz, dispune măsurile prevăzute la art. 4 alin. (2)”, potrivit sursei citate.

Aceste dispoziții privitoare la acțiuni și active se aplică indiferent dacă valoarea sau numărul acestora s-a modificat, precum și acțiunilor și activelor dobândite prin operațiuni ce constituie consecințe ale fraudelor produse în procesul de privatizare, prevede actul normativ.

PSD propune și ca regiile autonome care activează în sectoarele de interes strategic și de siguranță a statului să se trasforme în „societăți comerciale pe acțiuni în sistem dualist conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale”, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.

În termen de 45 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul emite, prin hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea acesteia.

Legea ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×